Om oss

Välkommen till vårt hem

Ett hem är ofta början på en berättelse. Det  är utgångspunkten för kärlek, hopp och drömmar.

Det magiska med ett hem är att det känns bra att lämna, men det känns ännu bättre att återvända till. Hemmet är där kärleken bor, minnena skapas, vännerna alltid är välkomna och skrattet aldrig slutar. Följ med. Gör vårt hem till en del av din berättelse. 

Hör av er om ni har en familjehögtid eller om ni vill ha en konferens i vår fina konferensanläggning. Har ni behov av ett boende under en längre period med tillgång till eget kök/pentry så hör ni av er om det också.

vår historia

Smålandsgården byggdes av två självständiga systrar, Anna och Esther Falck-Persson. under 20-talet. Anna och Esther var från Göteborg och uppskattade lugnet här i Örserum. De tyckte flera från arbetarklassen skulle få komma hit för rekreation. Framförallt ansåg systrarna att personer med reumatiska besvär skulle må bra av att bada i sjön Ören.

Anläggningen invigdes officiellt år 1931. Efter systrarnas bortgång under slutet av 40 talet, drevs anläggningen av Frälsningsarmén. Många har besökt Smålandsgården i hittat avkoppling i fin natur.

Familjen Lorentzon köpte Smålandsgården 2013. Ambitionen är att sakta men säkert renovera dessa gamla träbyggnader i syfte att bevara och utveckla verksamheten för framtida generationer.

Hållbarhetspolicy

Naturen kring Smålandsgården och sydöstra delarna av Vättern är unik. Så pass unik att UNESCO pekat ut det som biosfärområde ”Vätterbranterna”. Här finns allt från höga berg med storslagna utsikter till prunkande dalar och porlande bäckar. 

Det känns därför viktigt för oss på Smålandsgården att kunna bidra till något mer än bara enstaka övernattningar och måltider. Vi ser välmående samhällen där näringsverksamhet, skogs- och lantbruk och vattendrag hänger ihop. Allt detta som skapar gästernas fina upplevelser idag vill vi ha kvar till framtida generationer. Därför behöver vi göra vad vi kan här och nu. Genom vårt arbete med ständiga förbättringar är det vår ambition att göra skillnad för framtiden. 

Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. 

Vi värnar om miljön

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbarutveckling, där hushållning med resurser är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt med alla kan göra något. Vi har med miljöfrågorna i alla arbetsuppgifter. Vi uppfyller gällande miljölagstiftning för vår verksamhet och arbetar med ständiga förbättringar.

Energikonsumtion

Eftersom vi vet att en av våra största belastningar idag är uppvärmningen väljer vi alternativ som belastar mindre på miljön. All vår el är fossilfri och vi har till och med en egen solcellsanläggning.
Vi har en investeringsplan för energisparande åtgärder och har installerat bergvärme och luftvärmepumpar. Vi ser även till att verksamhetsdriften sker på ett sådant energieffektivt sätt som möjligt.

Levande Landsbygd

Du hittar härliga smaker i vårt kök, där vi lagat mat med råvaror efter säsong och i största möjliga mån mat som är närproducerad och svensk. Genom att handla främst lokalt efter säsong stödjer vi små lantbruk och matproducenter. När råvaror behöver kompletteras breddar vi kartan till regionen, Sverige och Europa.

Städ, tvätt och disk

Ett annat val som vi gör varje dag är att vi endast arbetar med miljömärkta alternativ när det gäller städning, tvätt och diskning.

Materialåtervinning

Vi arbetar för att återvinna så mycket material vi kan i förhållande till mängd brännbart avfall. Detta gäller för köket, hotellet samt fastighetsdrift och utveckling.

Elbilar är välkomna

Totalt idag finns det runt 350.000 elbilar registrerade för trafik i Sverige. Nästan en fördubbling på 1,5 år. För att våra gäster ska kunna ladda bekymmersfritt hos oss installerade vi fyra laddpunkter 2021 och ytterligare sex 2023. Utnyttjandet av våra 10 laddpunkter ökar med ca 50% per jämförbar månad med året innan. En vision är att framtidens resande skall vara som den gamla tidens när hästen, föraren och passagerarna behövde vila och mat på natten. Nu vill vi erbjuda samma sak till elbilen och dess förare och passagerare.

Solcellsanläggning

Vi har en egen solcellsanläggning som genererar i genomsnitt ca 60 000 kWh/år. Trots installationen av laddpunkter så minskar vår totala energikonsumtion i och med våra energisparande åtgärder och vår egen solcellsanläggning. Solcellsanläggningen minskar vår belastning på infrastrukturen och miljön. Vi har planer på att öka produktionen ytterligare i vår egen solcellsanläggning.

Operationen – Rädda bin

Bina är livsviktiga för vår matproduktion, men våra vilda trädgårdsmästare är hotade. En tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna. Nu vänder vi trenden tillsammans och räddar bina. Smålandsgården sponsrar Naturskyddsföreningens arbete och har skapat flera små ängar och platser där bina kan trivas. 

Några av våra lokala producenter och samarbetspartners

Kontaktuppgifter

Adress: Gamla Brunnsvägen 8

Postnummer: 563 91 Gränna

Telefonnummer: +46(0)390-65 01 95