Om oss

Välkommen till vårt hem

Ett hem är ofta början på en berättelse. Det  är utgångspunkten för kärlek, hopp och drömmar.

Det magiska med ett hem är att det känns bra att lämna, men det känns ännu bättre att återvända till. Hemmet är där kärleken bor, minnena skapas, vännerna alltid är välkomna och skrattet aldrig slutar. Följ med. Gör vårt hem till en del av din berättelse. 

Hör av er om ni har en familjehögtid eller om ni vill ha en konferens i vår fina konferensanläggning. Har ni behov av ett boende under en längre period med tillgång till eget kök/pentry så hör ni av er om det också.

vår historia

Smålandsgården byggdes av två självständiga systrar, Anna och Esther Falck-Persson. under 20-talet. Anna och Esther var från Göteborg och uppskattade lugnet här i Örserum. De tyckte flera från arbetarklassen skulle få komma hit för rekreation. Framförallt ansåg systrarna att personer med reumatiska besvär skulle må bra av att bada i sjön Ören.

Anläggningen invigdes officiellt år 1931. Efter systrarnas bortgång under slutet av 40 talet, drevs anläggningen av Frälsningsarmén. Många har besökt Smålandsgården i hittat avkoppling i fin natur.

Familjen Lorentzon köpte Smålandsgården 2013. Ambitionen är att sakta men säkert renovera dessa gamla träbyggnader i syfte att bevara och utveckla verksamheten för framtida generationer.

Vi arbetar med FN:S Globala Hållbarhetsmål

energi och material

Energiförbrukning

Vår anläggning värms upp med luftvärmepump. Vi planerar att investera i solpaneler.

Fossilfritt besök

Vi erbjuder Cacharge laddningstolpar för ett underlätta ett fossilfritt besök med elbil. Vi erbjuder även skjuts för gäster som vill vandra eller åka kollektivtrafik till Örserum.

Den som spar hen har

Vi fokuserar på att restaurera det som går och tar tillvara det som finns på anläggningen. Det kan vara allt våra vackra fönster som renoverades för hand till möbler, konst och porslin som återanvänds.

närproducerad och ekologisk

Lokala produkter kommer alltid först

Det finns många småproducenter i vår närhet. Vi följer säsongen och hämtar det som finns att tillgå i vårt biosfärsområde. Det korta avståndet minskar även utsläpp från transporter.

Ekologiskt

Vi väljer ekologiska produkter när bra alternativ finns. Några exempel är mjölsorter, havre, kaffé, té och utvalda viner.

Minska matsvinn

Istället för att ställa fram massor med mat som inte äts upp fokuserar vi på att göra en urval av kvalitétsprodukter. Gästen kan be om mer av det de tyckte mest om. När det blir rester sortereras det som matrester och omvandlas till biobränsle.

städ, tvätt och tvål

Lakan och frotté

Vi har valt en kollektion av lakan och frotté av hög kvalité som är Svanenmärkt och hanteras på ett ekologiskt sätt. Vi vill minska både energi- och vattenförbrukningen och byter lakan och frotté endast vid behov, men självklart efter varje vistelse.

Städ

Vi använder miljövänliga Svanenmärkta städprodukter som håller hög hygiennivå och som är naturligt nedbrytbara.

Tvål

Vi använder och erbjuder tvål, schampo, balsam och handsprit som är veganska, ekologiska och lokalproducerade.

Några av våra lokala producenter och samarbetspartners

Kontaktuppgifter

Adress: Gamla Brunnsvägen 8

Postnummer: 563 91 Gränna

Telefonnummer: +46(0)390-65 01 95