Vad vi står för.

Vi tror på saker som vara för evigt, eller åtminstone, saker som borde. På Smålandsgården ser vi en levande landsbygd där småskalig näringsverksamhet, skogsbruk och vattendrag hänger ihop.

Vi ser välmående små samhällen där kor håller ordning på hagarna, barn klättrar i träd och alla vet var korn till mjölet växer. Vi ser en härlig framtid där vår del av världen är en tillgång för kommande generationer.

Vi vill bidra till den framtiden och jobbar därför på en 100 årsplan för Smålandsgården. Vi vill bort från kvartalsekonomin och slit och släng. Vi vill att kommande generationer skall ta över en bättre verksamhet än den vi har idag.

Vi arbetar med FN:s Globala hållbarhetsmål

en del av det vi gör för hållbarhet

energi och material

Energiförbrukning

Vår anläggning värms upp med luftvärmepump. Vi planerar att investera i solpaneler.

Fossilfribesök

Vi erbjuder Cacharge laddningstolpar för ett underlätta ett fossilfribesök med elbil. Vi erbjuder även skjuts för gäster som vill vandra eller åka kollektivtraffik till Örserum.

Den som sparar har

Vi fokuserar på att restaurera det som går och tar tillvara det som finns på anläggningen. Det kan vara allt våra vackra fönster som renoverades för hand till möbler, konst och porslin som återanvänds.

närproducerad och ekologisk

Lokala produkter kommer alltid först

Det finns många småproducenter i vår närhet. Vi följer säsongen och hämtar det som finns att tillgå i vårt biosfärsområde. Det korta avståndet minskar även utsläpp från transporter.

Ekologiskt

Vi väljer ekologiska produkter när bra alternativ finns. Några exempel är mjölsorter, havre, kaffé, té och utvalda viner.

Minska matsvinn

Istället för att ställa fram massor med mat som inte äts upp fokuserar vi på att göra en urval av kvalitétsprodukter. Gästen kan be om mer av det de tyckte mest om. När det blir rester sortereras det som matrester och omvandlas till biobränsle.

städ, tvätt och tvål

Lakan och frotté

Vi har valt en kollektion av lakan och frotté av högkvalite som är Svanenmärkt och hanteras på ett ekologiskt sätt. Vi vill minska både energi- och vattenförbrukningen och byter lakan och frotté endast vid behov.

Städ

Vi använder miljövanliga Svanenmärkta städprodukter som håller hög hygiennivå och som är bryts ner av naturen.

Tvål

Vi använder och erbjuder tvål, schampoo, balsam och handsprit som är veganska, ekologiska och lokalproducerade.

Några av våra lokala producenter och samarbetspartners

Kontaktuppgifter

Gamla Brunnsvägen 8
563 91 Gränna
+46(0)390-65 01 95