Om oss

Välkommen till vårt hem

Ett hem är ofta början på en berättelse. Det  är utgångspunkten för kärlek, hopp och drömmar.

Det magiska med ett hem är att det känns bra att lämna, men det känns ännu bättre att återvända till. Hemmet är där kärleken bor, minnena skapas, vännerna alltid är välkomna och skrattet aldrig slutar. Följ med. Gör vårt hem till en del av din berättelse. 

Hör av er om ni har en familjehögtid eller om ni vill ha en konferens i vår fina konferensanläggning. Har ni behov av ett boende under en längre period med tillgång till eget kök/pentry så hör ni av er om det också.

vår historia

Smålandsgården byggdes av två självständiga systrar, Anna och Esther Falck-Persson. under 20-talet. Anna och Esther var från Göteborg och uppskattade lugnet här i Örserum. De tyckte flera från arbetarklassen skulle få komma hit för rekreation. Framförallt ansåg systrarna att personer med reumatiska besvär skulle må bra av att bada i sjön Ören.

Anläggningen invigdes officiellt år 1931. Efter systrarnas bortgång under slutet av 40 talet, drevs anläggningen av Frälsningsarmén. Många har besökt Smålandsgården i hittat avkoppling i fin natur.

Familjen Lorentzon köpte Smålandsgården 2013. Ambitionen är att sakta men säkert renovera dessa gamla träbyggnader i syfte att bevara och utveckla verksamheten för framtida generationer.

Hållbarhetspolicy

Det känns viktigt för oss att kunna bidra till något mer än bara enstaka övernattningar och måltider. Vi ser välmående samhällen där näringsverksamhet, skogs- och lantbruk och vattendrag hänger ihop. Allt detta som skapar gästernas fina upplevelser idag vill vi ha kvar till framtida generationer. Därför behöver vi göra vad vi kan här och nu. 

Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra hållbarhetsmål för att bli ännu bättre.

Energikonsumtion

Eftersom vi vet att en av våra största belastningar idag är uppvärmningen väljer vi alternativ som belastar mindre på miljön. All vår el är fossilfri och vi har till och med en egen solcellsanläggning. Vi har en investeringsplan för energisparande åtgärder och har installerat bergvärme och luftvärmepumpar. Vi ser även till att verksamhetsdriften sker på ett sådant energieffektivt sätt som möjligt.

Levande Landsbygd

Du hittar härliga smaker i vårt kök, där vi lagat mat med råvaror efter säsong och i största möjliga mån mat som är närproducerad och svensk. Genom att handla främst lokalt efter säsong stödjer vi små lantbruk och matproducenter. När råvaror behöver kompletteras breddar vi kartan till regionen, Sverige och Europa.

Städ, tvätt och disk

Ett annat val som vi gör varje dag är att vi endast arbetar med miljömärkta alternativ när det gäller städning, tvätt och diskning.

Materialåtervinning

Vi arbetar för att återvinna så mycket material vi kan i förhållande till mängd brännbart avfall. Detta gäller för köket, hotellet samt fastighetsdrift och utveckling.

Exempel på det vi gör varje dag:

Elbilar är välkomna

Totalt år 2022 finns det 110 177 elbilar registrerade för trafik i Sverige. Jämfört med år 2021 då antalet var ca 57 500 innebär det nästan en dubblering på ett år. För att våra gäster ska kunna ladda bekymmerfritt hos oss installerade vi fyra laddstolpar 2020. Vi har planer på att både installera flera laddstolpar över tid.

Solcellsanläggning

Vi har en egen solcellsanläggning som genererar i genomsnitt 60 000 kW per år. I och med installationen av laddstolpar ökar vår totala energikonsumtion trots energisparande åtgärder. Solcellsanläggningen minskar vår belastning på infrastrukturen och miljön. Vi har planer på att öka produktionen i vår egen solcellsanläggning.

Operationen – Rädda bin

Bina är livsviktiga för vår matproduktion, men våra vilda trädgårdsmästare är hotade. En tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna. Nu vänder vi trenden tillsammans och räddar bina. Smålandsgården sponsrar Naturskyddsföreningens arbete och har skapat en liten äng där bina kan trivas.

Cake pops av överblivna fika

Har du rester av tårta, bullar eller kaka hemma? Då är cake pops ett perfekt sätt att ta hand om resterna i stället för att slänga. Du kan dessutom göra bollarna och frysa in för att sedan ta fram och doppa i choklad och strössel innan servering.

Egen fond på matrester

Rester och grönsaksrens är något som vi får massor av. Och det behöver inte alls gå ner bland soporna utan kan tas omhand. När vi skalar och anser tvättade grönsaker och rotfrukter inför en måltid så spara vi ALLT renset. Lägg det i en gryta med lock, täck med vatten och salta. Man kan även krydda med lagerblad och pepparkorn. Koka upp och håll det sedan på sjudning i ungefär två timmar.

Några av våra lokala producenter och samarbetspartners

Kontaktuppgifter

Adress: Gamla Brunnsvägen 8

Postnummer: 563 91 Gränna

Telefonnummer: +46(0)390-65 01 95