Gästgiveri med anor från 1600-talet

Smålandsgården eller Västergården som den kallades på den tid Örserum bara bestod av tre gårdar var ett av de skjutshåll där man kunde äta, övernatta och byta häst på väg till eller från Gränna. Dagens gästgiveribyggnad (röd byggnad) är uppförd 1932. Byggnaden uppfördes av Annie och Esther Falck som åkte till Örserum för att bada och rekreera sig sommartid. På den tiden var samhället Örserum en populär brunnsort. Systrarna uppskattade vattnets och naturens läkande effekt. Men framförallt var de glada att slippa det ständiga oljudet från Göteborgs alla spårvagnar.

Så småningom fick systrarna möjlighet att köpa tomten som idag är Smålandsgården. De satte igång med att bygga anläggningen och huvudbyggnaden, byggd i nationalromantisk stil invigdes 1932. Idag har vi 22 av våra hotellrum i denna byggnad.

Örensbaden eller Mellangården (gul byggnad) som idag är vår huvudbyggnad med reception och restaurang fick sitt uppvaknande 1905, då en bondpojk från Wiredatrakten, sedermera grosshandlare A.T. Wirén såg dess potential. Wirén byggde ett brunnshotell runt de hälsokällor som började porla när sjön Ören sänktes på 1840-talet. Detta bidrog till att den lilla byn med tre lantgårdar förvandlades till ett välordnat samhälle med egen poststämpel och kyrka.

Den byggnad som finns idag uppfördes efter 1937 då den tidigare huvudbyggnaden brann ned. På väggen i vårt bibliotek finns det ett utklipp från Gränna Tidning daterat fredagen den 11 juni 1937 som berättar om branden.

Smålandsgården idag

Smålandsgården Gästgiveri ligger vackert vid sjön Örens strand i Örserum utanför Gränna. Hotellet har 140 bäddar fördelade på 61 rum. I verksamheten ingår även Sjövillans vandrarhem med 6 rum. Sommartid är Smålandsården en populär semesteridyll med såväl svenska som internationella besökare. Under övriga året är det konferenser och företagsarrangemang som står i fokus. Året runt är gården ett populärt ställe för bröllopsfester och släktträffar. I vår restaurang med glasveranda och en fantastisk utsikt över sjön serverar vi vällagad mat ur närproducerade råvaror. Verksamheten är inne i en expensiv fas och målet är att utvecklas till att bli ett ännu självklarare resmål för såväl privatgäster som företagsgäster året om.

Sedan den 1 maj 2017 driver Maria och Henrik Måhlberg anläggningen och fortsätter att utveckla verksamheten tillsammans med Tamara och Joakim Lorentzon som fortfarande är fastighetsägare.

Vi har ambitioner att förvalta och utveckla den örserumska brunnstraditionen genom att förena de båda anläggningarna till en, för stället har en rik historia och andas en härlig retrokänsla som verkligen är värd att bevara, säger Maria Måhlberg.

 

Fakta

Smålandsgården erbjuder:

140 bäddar fördelat på 61 rum.

5 konferenslokaler i olika stilar med kapacitet från 10 till 100 personer. 

3 festlokaler för upp till 100 personer.

Salonger och matsal i retromiljö.

Luncher och söndagsmiddagar.

Café Sjönära under sommaren.

Närproducerat på riktigt.

Ett kocklag lett av erfarna kockarna Fredrik Brandt och Lovisa Alstermark.

Sysselsättning för ca 30 personer under högsäsong.

Egen badstrand.