Vi har slagit ihop hotellen i Örserum

Den 2:e maj 2016 signerades kontraktet. Fredagen den 6 maj rev vi staketet, som sedan tidigt 1900-tal delat hotellen i Örserum. Därefter vankades det pressvisning, där vi gläntade på dörren till det som snart förvandlas till Grännatraktens i särklass största, och trevligaste, hotell. 

Måndagen den 2 maj inleddes alltså en ny epok i Örserums historia. Örensbadens ägare i fjärde generationen, Lena Nyström, lämnade över hotell- och konferensanläggningens nycklar till Tamara och Joakim Lorentzon på Smålandsgården. Sedan den 1 maj 2017 driver Maria och Henrik Måhlberg anläggningen och fortsätter att utveckla verksamheten tillsammans med Tamara och Joakim Lorentzon som fortfarande är fastighetsägare.

 

Brunnstraditionen lever vidare

Vi har ambitioner att förvalta och utveckla den örserumska brunnstraditionen genom att förena de båda anläggningarna till en, för stället har en rik historia och andas en härlig retrokänsla som verkligen är värd att bevara, säger Maria Måhlberg.

 

Familjär atmosfär 

Den otvungna stämning som råder på Smålandsgården lär fortplantas på andra sidan gärdsgården. 

Oavsett om man kommer som konferensdeltagare eller badgäst är tanken att man ska våga lätta på slipsknuten. Vi tror mer på att brygga eget öl och baka surdegsbröd än att hålla på med champagneprovningar – och vi vill gärna göra detta tillsammans med gästerna, säger Henrik Måhlberg.

 

I och med att högsäsongen står för dörren får make-overn ta sin tid. Under sommaren löper verksamheterna på sida vid sida, men med en gemensam reception och restaurang.

 

 

Gästgiveri med anor från 1600-talet

När konferenssäsongen ebbar ut framemot vintern är planen att bygga vidare på en gästgiveritradition med uråldriga anor.

Smålandsgården – eller Västergården som den kallades på den tid Örserum bara bestod av tre gårdar – var ett av de skjutshåll där man kunde äta, övernatta och byta häst på väg till eller från Gränna. Dagens gästgiveribyggnad är uppförd 1932. 

Mellangården – Örensbaden – fick sitt uppvaknande 1905, då en bondpojk från Wiredatrakten, sedermera grosshandlare A.T. Wirén, såg dess potential, byggde ett brunnshotell runt de hälsokällor som började porla när sjön Ören sänktes på 1840-talet, och bidrog till att den lilla byn med tre lantgårdar förvandlades till ett välordnat samhälle med egen poststämpel. 

 

Närproducerat på riktigt

De båda anläggningarna, som gemensamt får 140 bäddar, och som under högsäsong beräknas sysselsätta närmare 30 personer blir inte bara regionens i särklass största hotell, utan också en av Örserums största arbetsgivare. 

I köket huserar två erfarna kockar, Mikael Ekberg och Fredrik Brandt.

Råvarorna får garanterat kortare resväg än de gäster som traditionellt kom och drack brunn vid Örens strand. Med Hugos isterband, Sjöarps Rökeri, Brostorp Ost och Ravelsmarks Gård som råvaruförsörjare har den här trakten ett rikt skafferi att ösa ur, det ska vi göra mesta möjliga av, säger Mikael Ekberg och Fredrik Brandt som med glädje hugger händer och tänder i den utmaning som Grännatraktens största hotellanläggning med restaurang serverar. 

 

FAKTA

Smålandsgården erbjuder:

 • 140 bäddar fördelat på 71 rum.
 • 5 konferenslokaler i olika stilar med kapacitet från 10 till 100 personer. 
 • 3 festlokaler för upp till 100 personer.
 • Lounge och restaurang i retromiljö.
 • Bryggeri Hopf - nystartat mikrobryggeri i våra lokaler. Prova Smålandsgårdens egna öl.
 • Lunchöppet varje dag i juli.
 • Närproducerat på riktigt.
 • Ett kocklag lett av erfarna kockarna Mikael Ekberg och Fredrik Brandt.
 • Matlagningskurser och provningar.
 • Sysselsättning för ca 30 personer under högsäsong.
 • Egen badstrand med kanotuthyrning. 

Det var en gång ...

... två företagsamma systrar från Göteborg, Anna och Esther Falck Persson. Strax efter sekelskiftet började Anna och Esther åka till Örserum för att bada och rekreera sig sommartid. På den tiden var samhället Örserum en populär brunnsort. Systrarna uppskattade vattnets och naturens läkande effekt. Men framförallt var de glada att slippa det ständiga oljudet från Göteborgs alla spårvagnar.


Så småningom fick systrarna möjlighet att köpa tomten som idag är Smålandsgården. De satte igång med att bygga anläggningen och huvudbyggnaden invigdes 1931.  Systrarna drev sedan anläggningen under ett antal år. Innan de gick bort författade de ett testamente där de tydliggjorde deras avsikt med anläggningen, nämligen rehabiliteringen av Reumatiker. Under många år drev sedan Frälsningsarmén anläggningen. 2013 tog Reumatikerförbundet över ägandet, men valde att snabbt sälja anläggningen för att kunna använda pengarna för vård av reumatiker.

Miljöpolicy

Visa omtanke om vår miljö!
Smålandsgården Gästgiveri är en liten anläggning mitt i samhället Örserum. Vi hyr ut hotellrum och serverar mat till besökare från olika delar av världen. Majoriteten av våra besökare väljer att bo och äta på Smålandsgården tack vare den fina miljön med närhet till vattendrag och skog. Därför är miljöhänsyn central i vår verksamhet och du som gäst kan hjälpa till med att visa omtanke för vår miljö.
 

Miljölogo


Vi fokuserar vårt arbete på fyra områden:

 • Energiförbrukning
 • Städrutiner (inklusive förbrukningen av miljöanpassade kemiska produkter)
 • Inköp av livsmedel där lokala och svenska produkter prioriteras
 • Källsortering av avfall och reducering av mängden avfall

 

MENU